Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- 1/2 brokuła
- 400 ml śmietany 18 %
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- świeżo start parmezan
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Malma
- mąka do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zbrązowienia.
Do garnuszka wkładamy śmietanę i podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody.
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i odcedzamy).
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Brokuły wrzucamy do sosu śmietanowego, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, rozgnieciony ząbek czosnku i delikatnie mieszamy.
Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem z pulpecikami, posypujemy startym parmezanem i od razu serwujemy.
mniam :)
OdpowiedzUsuń