Wieprzowina smażona z brokułami
W przerwie pomiędzy wielkanocnymi daniami na chwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny. Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin.
Wieprzowina smażona z brokułami
Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 drobno posiekana papryczka chili
- 500 g wieprzowiny (u mnie schab)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/4 szklanki bulionu
- 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu
- 1 łyżka cukru
- makaron ryżowy lub chiński
Wykonanie:
Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.
Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.
Podajemy makaronem lub ryżem.
Agatko , że też nie siedzę przy Twoim świątecznym stole ...musi być pysznie
OdpowiedzUsuńWesołych świąt życzę kochana
Lucy, jak będziesz w pobliżu, zapraszam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda to danie, akurat moje smaki.
OdpowiedzUsuńI robi się w dosłowną chwilę :-)
Usuń