Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym
Dzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi.
Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- garść szpinaku sałatkowego
- 1 cykoria
Winegret:
- olej rzepakowy
- ocet balsamiczny
- szczypta cukru
- 1,5 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- woda
Wykonanie:
Składniki winegretu mieszamy w szklance.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Szparagi gotujemy na parze przez 10 minut. Gdy przestygną kroimy na kawałki.
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski.
W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy.
Jakie cudne kolory tej sałatki:-)
OdpowiedzUsuńWiosenne :-)
Usuńteż bym wybrała do niej szpinak, charakterna rukola mogłaby chyba stłumić cudowny smak szparagów. Zrobię koniecznie bo z każdym dniem sałatek chce się coraz bardziej :) sąsiedzkie pozdrowienia!!
OdpowiedzUsuń