Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą


 Dziś na blogu kolejna odsłona drożdżowych bułeczek. Poprzednio upiekłam je z rzodkiewkami, a dziś, ponieważ sezon na botwinkę trwa, postanowiłam upiec je właśnie z tym młodym warzywem. Do ich przygotowania użyłam tym razem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Jest on również często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego. 



Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą
Składniki:
Ciasto
  • 14 g  suszonych drożdży
  • 1 1/2 szklanki soku z buraków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 - 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50-70 ml oleju rzepakowego

Nadzienie
  • 270 g fety
  • 2 podłużne serki topione 
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w  misce i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Botwinkę płuczemy, odcinamy końcówki. Małe buraczki kroimy drobno w kostkę, a resztę botwinki (łodyżki i liście) kroimy w 2 cm kawałki. Czosnek miażdżymy i przez chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do niego botwinkę i smażymy przez 3-4 minuty.
W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową, układamy botwinkę, solimy i pieprzymy i posypujemy koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki 20 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz