Makaron z sosem szparagowym
Kolejne proste i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni. Dzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach.
Makaron z sosem szparagowym
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 100 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- świeżo straty parmezan
- 250 g makaronu rurki
Wykonanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki,
kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek
i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na
bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki
szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy.
Makaron gotujemy al dente,
według przepisu producenta.
Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.
Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.
Ach, te szparagi. Pięknie wyglądają, a taki prosty przepis. Jaki to kwiatek posłużył za dekorację? Jadalny? :)
OdpowiedzUsuńMarielle
Ja też uwielbiam :-)
UsuńKwiatek to kocimiętka, a czy jadalny ? Jeszcze nie próbowałam ;-)
własnie zrobiłam , to jest pyszne :) dziękuje za świetny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :).
Usuń