Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku
Składniki:
- 750 g filetów z morszczuka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 70 g zielonych oliwek bez pestek
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 70 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki
- oliwy z oliwek do smażenia
- mąka do obtoczenia ryby
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy.
Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Wykładamy na nią pomidorowy sos.
rybę zawsze i o każdej no może z wyjątkiem poranka porze:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
Usuń