Najprostsza tarta z zielonymi szparagami
Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno.
Najprostsza tarta z zielonymi szparagami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilka koktajlowych pomidorków
- 3 jajka
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 200 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem..
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.
chętnie zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńpycha, muszę w końcu taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobną. Super! U mnie była jeszcze szynka szwardzwaldzka.
OdpowiedzUsuń