Tarta z zielonymi szparagami
Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno !
Inspiracja Sto kolorów w kuchni.
Tarta z zielonymi szparagami
Składniki:
Ciasto- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Na farsz:
- 3 jajka
- 120 ml śmietany 30%
- 75 g sera feta
- 10 - 12 zielonych szparagów
- sól
- pieprz czosnkowy
- suszony tymianek
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, pokruszona fetę i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o średnicy 27 cm smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.
Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną, układamy szparagi i pieczemy kolejne 20 minut, aż masa się ładnie zetnie.
Jutro u mnie na talerzu! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń:-) Mam nadzieję, że będzie smakowało !
UsuńWitam, wspaniały przepis, nie ma to jak feta i szparagi! Moje ulubione składniki. A do tego piękna kompozycja szparagów na cieście :)
OdpowiedzUsuńMarielle
To też mój ulubiony duet, delikatny szparag i słonawa feta :-)
Usuń