Chłodnik z pieczonych buraków



Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety.
Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure.

A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:



Chłodnik z pieczonych buraków

Składniki:
  • 700 g buraków
  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 400 g kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • posiekany koperek


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka. 
Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy jogurt, kefir i czosnek i blendujemy na gładką masę. Chłodnik przyprawiamy i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzony posypany koperkiem.

Komentarze

  1. Boski kolor i zapewne nieziemski smak! (pieczone buraki najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy próbowała Pani piec w naczyniu żaroodpornym? Chciałabym uniknąć folii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,spokojnie można piec w takim naczyniu, tylko przykrytym.

      Usuń

Prześlij komentarz