Chłodnik z pieczonych buraków
Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem fety.
Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure.
A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:
Chłodnik z pieczonych buraków
Składniki:
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka.
Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy jogurt, kefir i czosnek i blendujemy na gładką masę. Chłodnik przyprawiamy i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzony posypany koperkiem.
- 700 g buraków
- 400 g naturalnego jogurtu
- 400 g kefiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- posiekany koperek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka.
Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy jogurt, kefir i czosnek i blendujemy na gładką masę. Chłodnik przyprawiamy i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzony posypany koperkiem.
Boski kolor i zapewne nieziemski smak! (pieczone buraki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńStałam się fanką pieczonych buraków :)
UsuńCzy próbowała Pani piec w naczyniu żaroodpornym? Chciałabym uniknąć folii.
OdpowiedzUsuńTak,spokojnie można piec w takim naczyniu, tylko przykrytym.
Usuń