Knekkebrød, norweski chrupki chlebek
Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne. Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach, a nie w gramach... I oczywiście chlebki zrobiłam uwzględniając gramy :-). Chlebki wyszły pyszne, chrupiące, jedynie do ciasta musiałam dodać więcej wody. Składnik podaję więc według tego jak upiekłam chlebki "po swojemu" .
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek
Składniki na 3 blaszki z piekarnika
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 250 g otrębów pszennych
- 250 g płatków owsianych
- 100 g pestek dyni
- 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 200 g ziaren słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 100 g ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 900 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy ciasto nie będzie się nam lepiło do rąk.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy na prostokąty. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu chlebki razem z papierem przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.Gdy wystygną ładnie odejdą od papieru.
Chlebki przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie załapały wilgoci.
Świetne kromki, Gatito! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne pieczenie :)
Alu i ja Tobie dziękuję za wspólny czas :)
UsuńAgatko, z podziwem patrzę na niewiarygodnie równiutkie kromeczki
OdpowiedzUsuńi gładkie , mnie trochę wyszły kosmate. Chleb bardzo mi posmakował,
będę go na pewno piec niejeden raz. Fajnie jest razem wypiekać i dzielić się wrażeniami. Pozdrawiam
Bożenko, dziękuję bardzo za miłe słowa !
UsuńMnie chlebek też posmakował, będę do niego wracać !
Lubie to nasze wspólne pieczenie :-)
Idealne zdrowe prostokąciki! Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Ci :)
UsuńBardzo smakowite kromeczki!
OdpowiedzUsuńPochrupałabym z Tobą...
Dziękuję,że byłaś w czerwcowej Piekarni!
Aniu, cała przyjemność po mojej stronie :-)
UsuńJak Ci się udało zrobić takie super gładkie kromki???? Moje wyszły dosyć kostropate!
OdpowiedzUsuńHmmm, nie wiem... ? Wygładzałam wilgotnymi palcami, może dlatego >?:)
Usuńślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas ! U nas też to hit :-)
UsuńPyszny jest no nie?
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólny czas przy pieczeniu i do nastepnego :-)
Jest boski !
UsuńDo następnego :-)
Upiekłaś fajny cieniutki chlebek, ja chyba trochę przesadziłam z grubością i przez to piekłam trochę dłużej, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPierwszy był trochę grubszy, ale przy następnych starałam się robić co raz cieńsze. Wilgotne palce to jest to :)
UsuńDo następnego !
O mały włos, a zrobiłabym to samo!
OdpowiedzUsuńDopiero kiedy sypałam pierwszy składnik na wagę, dostrzegłam mililitry;)
Jak widać nie zaszkodziłoby to wcale, bo upiekł Ci się wzorcowo!
:-)))
UsuńWyszedł pyszny, tylko zrobiły mi się aż 3 blachy ! Ale nie żałowałam :-)
Wygląda doskonale :) Uwielbiam chrupkie pieczywo! :)
OdpowiedzUsuńJest super do chrupania :-)
UsuńPięknie wyszedł taki cieniutki, ja wszystko wpakowałam na 1 blachę i miałam za swoje - musiałam dłużej dopiekać, żeby był chrupiący. Dziękuję i pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńCzyli koniecznie musisz upiec jeszcze raz ;-)
UsuńChlebek cudowny mimo użycia gramów:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńJakoś się udało :D
UsuńDo następnego :)
Jaki równiutki i gładziutki! piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńJakie równe kromeczki..Dziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńI ja Tobie dziękuję ! Mam nadzieję, że do następnego :-)
UsuńPięknie Ci się upiekł. Ja piekę jutro kolejny raz.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Aniu, dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
UsuńPychotka! Koniecznie muszę powtórzyć wypiek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dokładnie ! U mnie też będzie powtórka :-)
UsuńWygląda lepiej niż kupny!! Dziękuję za wspólne pieczenie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńI do następnego spotkania przy piekarniku !
Ja od razu przeliczyłem na gramy, jakoś wolę przepisy wagowe a nie objętościowe. Jak tak patrzę na Twoje zdjęcia, to mam wrażenie, że masa był bardziej zwarta niz moja. Robiąc mój chleb poczatkowo się przestraszyłem, ze jest za duzo wody i nic z tego nie wyjdzie. Ale jak widzę, czy jest masa luxniejsza, czy bardziej zwarta, chleb kazdebu pieknie się wypieka :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za wspólne pieczenie w czerwcu :) pozdrawiam
Tak, moja masa była dość gęsta,a le chleb smakował b. dobrze. Widać to uniwersalny przepis :-)
UsuńDziękuję za wspólny czas !
Piękne i równe! Dziękuję za wspólne chwile!
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :-)
UsuńDo następnego !