Tarta ze szparagami i pomidorami
Oto kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego.
Tarta ze szparagami i pomidorami
Składniki:
Wykonanie:
Porcja na formę o wymiarach 30 x 40 cm.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilka koktajlowych pomidorków
- 3 jajka
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 200 g ricotty
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego oregano
Wykonanie:
Porcja na formę o wymiarach 30 x 40 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika lub gdy przestygnie.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta tarta,jak obraz namalowany.
OdpowiedzUsuńSmakuje świetnie ! Wiem, bo robiłam podobną / bez ricotty, ale z prosciutto /;
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda pięknie.