Pasta z bobu
Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy bez wyjątku, nawet taki mniej wprawny kucharz. Idealnie smakują z chrupiąca grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło, jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. To jest obłędne połączenie, robi się z niej coś w rodzaju pesto.
Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały swój smak i prawie wszystkie wartości. Po prostu warzywa nie są wygotowane w wodzie. Serdecznie Ci polecam tę metodę, starczy durszlak, sitko lub po protu kawałek gazy.
Inne przepisy z bobem
- sałatka z bobu w orientalnym stylu
- szybki makaron z bobem
- pasta z bobu z białym serem
- pasta z bobu z sezamem
- ziemniaczana sałatka z bobem
- pierogi z bobem i serem
Profil na Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Pasta z bobu
Czas przygotowania: 15 minut
- 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu
- 3 ząbki czosnku
- około 1/2 szklanki oliwy EV
- garść listków mięty
- sok z połowy cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina płatków papryczki chili
Wykonanie
- Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu.
- Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę.
- Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie jest super !
UsuńA może się zachęcisz do jej przygotowania i wzięcia udziału w konkursie ? :-)
Kasiu, super :-), Ależ apetyczna na Twoja pasta !
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie zdjęcia :-)
Super coś innego nie tylko wedlina do kanapek czy tostow
OdpowiedzUsuń