Sałatka z fasolką szparagową i fetą
Lato w pełni, pora więc na kolejną lekką sałatkę. Tym razem będzie to sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę.
Sałatka z fasolką szparagową i fetą
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 150 g fety
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut, aż będzie miękka.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.
Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem.
Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy.
Apetyczna :) U mnie dziś również sałatka z fetą :)
OdpowiedzUsuńW lato feta rządzi :)
UsuńZachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńLubię sałatki z fasolką szparagową. Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo nasza obowiązkowa letnia pozycja :-)
UsuńNie łączyłam jeszcze fasolki szparagowej i fety, a tak sobie myślę, że u Ciebie wygląda świetnie i może naprawdę świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńUważam, że to fajny duet. Spróbuj koniecznie :-).
Usuńlubie takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
Usuń