Szafranowy pilaw z kurczaka
Dzisiaj proponuję lekki obiad w kolorach lata i z aromatami Orientu. Tak więc dziś zapraszam na szafranowy pilaw z kurczaka, idealny na letnią pogodę. Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie z orzeźwiającą nutką cytryny.
Szafranowy pilaw z kurczaka
Marynata:
- 200 g naturalnego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 700 g piersi z kurczaka
- sól morska
Pilaw:
- 250 g ryżu jaśminowego
- 4 strączki kardamonu
- sok i strata skórka z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- 50 g orzeszków ziemnych
- 50 g płatków migdałowych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.
Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.
Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.
Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka.
Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.
Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.
Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka.
Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Dawno nie jadłam takiego dania.
OdpowiedzUsuńNo to akurat nadarza się okazja :-),
UsuńA możesz weźmiesz udział w konkursie ?