Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą
Tym razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski. Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników. Wam też to od razu polecam, bułeczki są pyszne.
W oryginalnym przepisie dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano.
W oryginalnym przepisie dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano.
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą
Proporcje na 4 sztuki
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 4 łyżki oliwy
- 120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 270 g sera feta
- suszone pomidory (opcjonalnie)
- oregano (opcjonalnie)
- topione masło do posmarowania bułek
- 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania bułek
- sezam
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.
Dodatek suszonych pomidorów to świetny pomysł, następnym razem też je dodam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
I ja dziękuję, do następnego :-)
UsuńJa następnym razem też będę piekła z podwójnej porcji i zrobię różne nadzienia, Twoje z suszonymi pomidorami świetnie wyglądają :) Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba robić z 2 porcji :-).
UsuńDo następnego :-)
pyszne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńOj tak, zniknęły w mgnieniu oka :)
UsuńCudne buły Ci sie upiekły. Do nastepnego Agatko :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, do następnego :-)
UsuńPrześlicznie Ci wyszły :-) dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńI ja Ci dziękuję :-)
UsuńDo następnego !
Cudne i jakie złociutkie, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń