Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą



 Tym razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne  tiropsomo, czyli  greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski. Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników. Wam też to od razu polecam, bułeczki są pyszne.
W oryginalnym przepisie  dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano.





Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą

Proporcje na 4 sztuki
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki
Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
  • 270 g sera feta
  • suszone pomidory (opcjonalnie)
  • oregano (opcjonalnie)
  • topione masło do posmarowania bułek
  • 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania bułek
  • sezam



Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.



Komentarze

  1. Dodatek suszonych pomidorów to świetny pomysł, następnym razem też je dodam.
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja następnym razem też będę piekła z podwójnej porcji i zrobię różne nadzienia, Twoje z suszonymi pomidorami świetnie wyglądają :) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba robić z 2 porcji :-).
      Do następnego :-)

      Usuń
  3. Cudne buły Ci sie upiekły. Do nastepnego Agatko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześlicznie Ci wyszły :-) dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne i jakie złociutkie, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz