Bakłażany w adżice
Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.
Bakłażany w adżice
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1500 g pomidorów
- 500 g czerwonej papryki
- 1 główka czosnku
- 1 ostra papryczka
- 50 g octu 10%
- 50 g soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oliwy
- 1500 g bakłażana
Wykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę czyścimy z nasionek i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz z nasionkami kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał.
Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut.
Przyznam, że pierwszy raz spotkam się z takim sosem, jednakże myślę że bardzo by mi smakowała Twoja propozycja jedzonka :) Uwielbiam bakłażany ...
OdpowiedzUsuńNo właśnie ja też uwielbiam bakłażany i kombinuję :-)
UsuńŚwietny przepis! Witam po raz kolejny w mojej akcji!
OdpowiedzUsuńMiło mi u Ciebie gościć :-)
Usuń