Lavas, turecki chlebek z patelni
Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów. W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do Turcji, bo jego głównym bohaterem jest lavas. Moja młodsza córka jednoznacznie stwierdziła, że był to najlepszy z chlebków z patelni z tych do tej pory przez nas zrobionych, czyli flatbread i pity.
Lavas, turecki chlebek z patelni
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy około 20 cm.
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty z każdej strony. Na placku powinny się pojawić małe brązowe plamki.
- 350 ml wody
- 1 płaska łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mąki pszennej 550
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy około 20 cm.
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty z każdej strony. Na placku powinny się pojawić małe brązowe plamki.
Coś czuję,że będę musiała zrobić takie cudo :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! Nie będziesz żałować :-)
UsuńZapisuję! Koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam takie chlebki, pity itp :D Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Zachęcam, są doskonałe :)
Usuń