Tarta z borówką amerykańską
Oto szybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado, który nadał jej apetycznego złocistego koloru.
Tarta z borówką amerykańską
Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 g cukru pudru
Masa budyniowa:
- 420 g jogurtu greckiego
- 110 trzcinowego cukru Muscovado
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki maki pszennej
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 300 g borówki amerykańskiej
- cukier puder
Wykonanie:
Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc nie muszę jej natłuszczać) i wyklejamy dokładnie jej brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nią masę budyniową i układamy borówki.
Temperaturę w piekarniku zmieszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 25 minut.
Podajemy po całkowitym wystudzeniu posypane cukrem pudrem.
Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję. I robi się ją bardzo szybko.
UsuńMmm, wygląda naprawdę cudownie :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tych krzaczków :)
Krzaczki są super, tylko nie ma chętnych, żeby zbierać owoce ;-)
Usuń