Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Nie raz już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami, z jabłkami, z gruszkami i pomarańczą, z borówkami, a także z karmelizowanym rabarbarem, z dynią czy cynamonem, ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku.
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.)
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej 500
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g letniego mleka
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 70 g roztopionego masła
- 16 śliwek
- cynamon
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 40 g roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.
Śliwki drylujemy stając się, aby połówki owoców zostały połączone.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na oprószony mąką blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 części. Z każdej części robimy placek, układamy na nim śliwkę, do środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę.
Bułeczki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki malujemy mlekiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze około 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
Podoba mi się ten pomysł z odrywaniem bułeczek od siebie. Zjadłabym ze smakiem, choć zakrawa to na lekki kanibalizm ;)
OdpowiedzUsuńNo faktycznie Aniu, kanibalizm lekki by był :D
Usuń