Dżem z borówki amerykańskiej
Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę, drugą tartę, sernik na zimno, domowe lody, jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy, a ich wcale nie ubywa... Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo borówek, chyba trzeba będzie zrobić drugie podejście do dżemu :-).
Dżem z borówki amerykańskiej
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 2600 g borówki amerykańskiej
- 700 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część owoców. Odstawiamy na 30 minut.
Rondel stawiamy na kuchence na małym ogniu, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i znowu podgrzewamy na małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy do słoików.
o takiego dżemu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJeszcze zdążysz go zrobić :-)
UsuńJaki kolor boski :) Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest baaaardzo dobry.
UsuńTeż muszę sobie zrobić kilka słoiczków :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jest pora :-)
Usuńwygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńHej, mam pytanie. Czy zamiast białego cukru można dodać brązowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko będziesz pewnie musiała skorygować jego ilość.
Usuń