Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Nie wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek (z bazyliowym bulgurem i mozzarellą, z zielonym kuskus i mozzarellą, z pęczakiem, tabbouleh) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów.
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki suchego pęczaku
- 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka sosu rybnego
- świeży rozmaryn
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.
o nie ....tego nie polubię ..nie znoszę tej kaszy ...
OdpowiedzUsuńLucy, pod żadną postacią ?
UsuńJarsko, zdrowo i kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńTo lubię :)
UsuńZdecydowane tak dla pęczaka :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-)
UsuńPęczak jest moją ulubioną kaszą. Choć gotuje się go długo, smakuje świetnie nie tylko z mięsem. Genialny z grzybami. Tak podanego nie jadłam i przepis porywam :-)
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo się cieszę ! Mam nadzieje, że będzie smakował :-)
UsuńHej, wygląda bardzo podobnie do przepisu z mojego bloga... http://kornikwkuchni.blogspot.com/2013/04/peczak-z-pomidorami-i-szpinakiem.html
OdpowiedzUsuńO faktycznie, przepisy są podobne ... Pęczak w takim zestawieniu bardzo nam smakuje :-).
Usuń