Pęczak ze szpinakiem i pomidorami


Nie wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek (z bazyliowym bulgurem i mozzarelląz zielonym kuskus i mozzarelląz pęczakiemtabbouleh) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów.




Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1/2 szklanki suchego pęczaku
  • 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • świeży rozmaryn
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek



Wykonanie:
Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie.
Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.



Komentarze

  1. o nie ....tego nie polubię ..nie znoszę tej kaszy ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowane tak dla pęczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pęczak jest moją ulubioną kaszą. Choć gotuje się go długo, smakuje świetnie nie tylko z mięsem. Genialny z grzybami. Tak podanego nie jadłam i przepis porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo się cieszę ! Mam nadzieje, że będzie smakował :-)

      Usuń
  4. Hej, wygląda bardzo podobnie do przepisu z mojego bloga... http://kornikwkuchni.blogspot.com/2013/04/peczak-z-pomidorami-i-szpinakiem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O faktycznie, przepisy są podobne ... Pęczak w takim zestawieniu bardzo nam smakuje :-).

      Usuń

Prześlij komentarz