Sałatka ziemniaczana z fasolką
Za oknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło.
Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni.
Sałatka ziemniaczana z fasolką
Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze.
Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy.
Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy.
Jak ja lubię sałatki ziemniaczane, muszę zapisać przepis, bo wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam. Do tej pory najbardziej lubiłam majonezowe, ale teraz ta wyszła na prowadzenie :-)
Usuń