Zielone warzywne curry
Lubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Czasami robię łagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy.
Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 120 g zielonej fasolki szparagowej
- 350 g cukinii
- 1 fenkuł
- 3 małe kapusty pak choi
- 200 g bobu
- 1 zielona papryka
- 250 ml bulionu
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 listki limonki kaffir
- sól morska do smaku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Wykonanie:
Bób i fasolkę gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię i fenkuł kroimy na pół plasterki, zieloną paprykę kroimy w 2 centymetrowe kwadraty, a pak choi w 2 centymetrowe kawałki. Imbir ścieramy na tarce.
Do dużego garnka wkładamy pastę curry i wlewamy trochę mleka kokosowego. Mieszamy rózgą, po czym dolewamy resztę mleka, dodajemy imbir, listki limonki, sos rybny i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Curry doprawiamy solą i od razu podajemy.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do przygotowania :-)
Usuń