Galaretkowiec, kolorowy deser z winogronami
Kiedy byłam dorastającą panną uwielbiałam przygotowywać desery z galaretki. Było to bezpieczne, bo nie trzeba było uruchamiać piekarnika. Łączyłam różne smaki i kolory, dodawałam bakalie, bitą śmietanę, owoce... W wysokich szklankach powstawały słodkie kompozycje. Czasami podpatrywałam w ówczesnych kawiarniach co dodają do deserów. Dziś w sumie rzadko przygotowuję desery z galaretek, a jeśli już to dodaję je do serników na zimno. Ale postanowiłam na chwilę powrócić do słodkich dziecięcych wspomnień i przygotować deser na bazie owocowych galaretek.
Kolorowy deser z winogronami
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki:
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki:
- 1 galaretka z czarnej porzeczki
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml Nestea Grean Tea
- mała kiść winogron
Wykonanie:
Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Natomiast galaretkę pomarańczową i agrestową rozpuszczamy w gorącym Nestea (każdą w 250 ml) . Galaretki odstawiamy do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki z czarnej porzeczki.
Tortownicę płuczemy zimna wodą i wlewamy do niej piankę z mleka z galaretką. Gdy zastygnie wylewamy na nią pozostałe 125 ml galaretki z czarnej porzeczki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej pomarańczowej galaretki. Pomarańczowe mleko wylewamy na galaretkę z czarnej porzeczki i odstawiamy do zastygnięcia, a potem wylewamy na nie pozostałą pomarańczową galaretkę.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki agrestowej. Wylewamy na zastygłą galaretkę pomarańczową.
Winogrona kroimy na pół i dekorujemy nimi deser. Następnie wylewamy resztę galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej, żeby galaretka postała co najmniej 4-5 godzin w lodówce.
Przed podaniem cienki nożem delikatnie podzielamy deser od boków tortownicy, a potem zdejmujemy obręcz.
Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Natomiast galaretkę pomarańczową i agrestową rozpuszczamy w gorącym Nestea (każdą w 250 ml) . Galaretki odstawiamy do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki z czarnej porzeczki.
Tortownicę płuczemy zimna wodą i wlewamy do niej piankę z mleka z galaretką. Gdy zastygnie wylewamy na nią pozostałe 125 ml galaretki z czarnej porzeczki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej pomarańczowej galaretki. Pomarańczowe mleko wylewamy na galaretkę z czarnej porzeczki i odstawiamy do zastygnięcia, a potem wylewamy na nie pozostałą pomarańczową galaretkę.
Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej galaretki agrestowej. Wylewamy na zastygłą galaretkę pomarańczową.
Winogrona kroimy na pół i dekorujemy nimi deser. Następnie wylewamy resztę galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej, żeby galaretka postała co najmniej 4-5 godzin w lodówce.
Przed podaniem cienki nożem delikatnie podzielamy deser od boków tortownicy, a potem zdejmujemy obręcz.
rewelacyjnie wygląda:) lekki deser do kawy jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, bardzo lekki, nie jest za słodki :).
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń