Mizeria
Mizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w sporej ilości polskich domów. U nas też często gości na stole, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno.
Mizeria
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 600 g świeżych zielonych ogórków
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
- szczypta cukru
- sól
- sok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, ja nie obieram ich ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki na tarce lub przy pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok.
Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy.
idealna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńZgadza się:-)
Usuń