Pasta z wędzonego pstrąga
Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z wędzonej ryby z dodatkiem posiekanej cebuli.
Pasta z wędzonego pstrąga
Proporcje dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 350 g wędzonego pstrąga
- 300 g białego zmielonego twarogu
- 1 szalotka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- opcjonalnie sok z cytryny
Wykonanie:
Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy.
Komentarze
Prześlij komentarz