Surówka z kapusty
Wczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już po kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji.
Surówka z kapusty
Proporcje dla 4-5 osób
Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
Zalewa:
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu 10%
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soli.
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubej tarce do warzyw, natomiast cebulę kroimy w małą kostkę.
Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Warzywa wkładamy do miski, zalewamy je gorącą zalewą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Raz na jakiś czas warzywa mieszamy.
musi byc super! musze koniecznie zrobic :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, koniecznie, jest pyszna.
Usuńidealna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-).
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńI sporo witamin :-).
Usuń