Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą


okrągłe ciasto z polewą i orzechami
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą




Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je już z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe również będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.

Wierzch można posypać płatkami migdałów i włoskimi orzechami.







Ciasto marchewkowo-piernikowe  z czekoladową polewą


Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm.
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
  • 4 jaka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 gmasła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 6 daktyli drobno pokrojonych
  • 5 fig drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
 
Polewa:
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • płatki migdałów
  • orzechy włoskie
 

Wykonanie

  • Masło rozpuszczamy. 
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 
  • Dodajemy wystudzone masło, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
  • Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 
  • Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. 
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • Następnie w garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
  • Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy bakaliami.


ciasto na boże narodzenie

Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz