Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą |
Ciasto marchewkowe to moje
ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego
korzenne przyprawy, piekłam je już z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam
więc, że przyprawy piernikowe również będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono
na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.
Wierzch można posypać płatkami migdałów i włoskimi orzechami.
Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm.
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
- 4 jaka
- 1,5 szklanki cukru
- 200 gmasła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 6 daktyli drobno pokrojonych
- 5 fig drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- płatki migdałów
- orzechy włoskie
Wykonanie
- Masło rozpuszczamy.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy wystudzone masło, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
- Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Następnie w garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
- Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy bakaliami.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń