Pasztet z dzika
Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet. Czasami jak mam mniej mięsa robię pasztet mieszany, z dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.
Pasztet z dzika
Proporcje na 4 foremki po 500 g
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
- 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika
- 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej
- 500 g podgardla
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek jałowca
- 2 jajka
- 2 bułki kajzerki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki mielonego jałowca
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz
- sól
- plasterki słoniny
Wykonanie:
Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć.
Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso i warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.
Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny.
Komentarze
Prześlij komentarz