Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem
Ryba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.
Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 800 g filetów rybnych
- Mąka do obtoczenia ryby
- Sól
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por (biała część)
- 1 kawałek selera
- 2 średnie cebule
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany 18 %
- 2 saszetki oleju Kujawskiego z bazylią
- Szczypta cukru
- Listek laurowy pokruszony
- ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy.
Propozycja na rybkę extra:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko. Nam bardzo smakowała.
UsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń