Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem


Ryba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.  W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone  w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.


 Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem

Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
  • 800 g filetów rybnych
  • Mąka do obtoczenia ryby
  • Sól
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • 1 kawałek selera
  • 2 średnie cebule
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • 2 saszetki oleju Kujawskiego z bazylią
  • Szczypta cukru
  • Listek laurowy pokruszony
  • ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  
Wykonanie:
Warzywa obieramy, cebulę kroimy  w piórka,  pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.

Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy.


Komentarze

Prześlij komentarz