Churros
Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane.
Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się je z parzonego ciasta. Churros są doskonałe same, posypane tylko cukrem pudrem, ale w Hiszpanii jada się je głównie maczane w gorącej gęstej czekoladzie. Mówię Wam, rozpusta i niebo w gębie 😋. Tutaj znajdziecie przepis → churros con chocolate.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Churros
- 280 ml wody
- 220 g mąki pszennej 500
- szczypta soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.
- W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto.
- Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.
- Następnie posypujemy je cukrem pudrem.
UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńI kupuje przy absolutnie kazdej okazji!
A jedyna proba wykonania w domu zakonczyla sie... kiepsko...
Moze czas dac im szanse jeszcze raz?
:)
Kasiu, koniecznie spróbuj ! Serdecznie Cię zachęcam, na pewno tym razem Ci się uda :-).
UsuńW razie czego służę pomocą.