Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 4 jaja
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- płatki migdałowe do posypania ciasta
- cukrowe gwiazdki
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mleka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami.
ależ ja lubię takie ciasta!!!
OdpowiedzUsuńTo nasze ukochane. W święta piekłam w wersji piernikowej. :-).
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję <3
Usuń