Kremowe risotto z szynką i pieczarkami
Dziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
- 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry
- 150 g pieczarek
- 2 szalotki
- 1 szklanka ryżu arborio
- ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 3 łyżki serka śmietankowego
- sól
- pieprz
- świeżo starty parmezan
- olej do smażenia
Wykonanie:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy
Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Mam całą wielką paczkę arborio i muszę w końcu z tego skorzystać. ;) Natchnęłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńAlu, bardzo się cieszę. Smacznego :-),
UsuńDzień dobr Pani, natrafiłam na ten przepis,gdy wpisałam w Google:ryż z szynką i pieczarkami, dodanie serka śmietankowego to totalny game changer! Dziękuję za ten wspaniałomyślny przepis i wskazówkę 💙 Mam nadzieję, że zobaczy Pani mój komentarz :) pozdrawiam ☺️
OdpowiedzUsuń