Ekspresowy czerwony barszcz
Ekspresowy czerwony barszcz |
Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, że taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił. W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla zakwasu z kiszonych buraków, dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie.
Ekspresowy czerwony barszcz
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1,5 szklanki soku (zakwasu) z buraków
- 700 g surowych buraków
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.
Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Uwaga:
Ilości zakwasu podaję w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku.
Najlepszy barszczyk robi mój przyszły niedoszły teść :)
OdpowiedzUsuńPozazdrościć przyszłego teścia :-).
UsuńAgatko witaj :) Ciekawa jestem czy skojarzysz mnie z FO ;))
OdpowiedzUsuńBarszczyk bardzo apetyczny, ale muszę Ci napisać, że Twoja vegetka zrobiła u mnie w domu furorę i robię ją cały czas. Gdy tylko się kończy, od razu robię następną :)
Nie mogę się napatrzyć na Twoje zdjęcia, przepiękne.
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Aga, oczywiście, że Cię kojarzę !
UsuńBardzo mi miło, że do mnie zaglądasz i, że moje przepisy dobrze Ci służą :-))).
Dziękuję za miłe słowa, a co do zdjęć... ciągle się uczę, ale też widzę poprawę w stosunku do tych z pierwszych postów :D.
Pozdrowionka.
Agatko bardzo się cieszę :)
UsuńW wolnej chwili zajrzyj do mnie na bloga, bardzo zapraszam , będzie mi bardzo miło :))
No właśnie zaraz pędzę :).
Usuń