Musli (granola) pięć zbóż
Zbożowe musli, czy też jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych, owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowe, domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną. Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju.
Musli (granola) pięć zbóż
Proporcje na ok. 1000 g musli
Czas przygotowania: 80 minut
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 150 g płatków jęczmiennych
- 150 g płatków owsianych
- 150 g płatków żytnich
- 150 g płatków pszennych
- 100 g płatków jaglanych
- 50 g otrębów pszennych lub żytnich
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- 40 g cukru brązowego
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką.
Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się suszyła.
świetna granola, idealna na śniadanie, czy do deserów!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją rano :-)
UsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, dzięki :)
Usuń