Zdrowa surówka z selera
Dziś kolejna propozycja na prostą i smaczną surówkę, która pojawiała się w moim rodzinnym domu. Parę dni temu podzieliłam się z Wami moim przepisem na najprostszą surówkę z marchewki, dziś dla odmiany na tapecie będzie seler.
Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam w stosunku do tradycyjnego przepisu, to dodatek rodzynek. Wiem, że nie każdy je lubi, więc możecie ją serwować również bez nich, będzie równie smaczna.
Zdrowa surówka z selera
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 1 seler, ok. 500-600 g
- 2 garści rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Seler obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, majonez, jogurt i sok cytrynowy. Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby się okazało, że surówka będzie za sucha, dodajemy więcej jogurtu.
Surówkę odstawiamy na 15-20 minut, ponownie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Uwielbiam selerową surówkę. Ja dodaję jeszcze pomarańcę lub mandarynki i koniecznie orzechy;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, z orzechami też robię, jest pyszna. Z pomarańczami jeszcze nie robiłam, dzięki za inspirację ;)
UsuńPodobnie robie, brdzo lubię, nawet moje kotki wcinają :) w końcu bardzo zdrowa!
OdpowiedzUsuńp.s. Zapraszam do Pastelowego domku na CANDY, do wygrania aż 3 nagrody :)