Jajka faszerowane z ciecierzycą
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ?
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:
Jajka faszerowane z ciecierzycą
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 6 osób
Proporcje dla 6 osób
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę (wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz