Jajka faszerowane z tuńczykiem
Dziś kolejna wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie. Wiadomo, że nie może się ono obyć bez jajek. Tym razem będą to jajka faszerowane z tuńczykiem. Pasta do faszerowania jest bardzo łatwa do zrobienia, więc można spokojnie do jej przygotowania zatrudnić dzieci. Niech też mają swój wkład w święta.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:
Jajka faszerowane z tuńczykiem
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 6 osób
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- kiełki rzodkiewki
- sos Worchestershire
Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę nakładamy łyżeczką. Na wierzchu układamy kiełki.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę nakładamy łyżeczką. Na wierzchu układamy kiełki.
pieknie podane :) ja chyba najbardziej lubie jajka faszerowane marchewka :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu. Z marchewką mówisz... ? Takich jeszcze nie próbowałam...
Usuńkorzystam z tego przepisu : http://alebabka.blogspot.com/2013/03/jajka-faszerowane-marchewka.html . pozdrawiam ;)
UsuńAle super ! Przygotuję na święta, dzięki :).
Usuń