Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka to danie znane z pewnością w każdym polskim domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją, bardzo prostą i podstawową wersją. U nas w domu potrawkę podaję z kaszą gryczaną albo z ryżem. To idealne danie obiadowe, szczególnie dla dzieci.
Potrawka z kurczaka
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 1000 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 150 g pieczarek
- 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1-2 łyżki zimnej wody
- sól morska
- pieprz
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy. Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką.
Mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy. Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką.
Wspaniała potrawka. Też taką robię. A do tego kasza gryczana - moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, kasza do niej jest pyszna :).
Usuń