Spaghetti bolognese
Kuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese. Jego odmian jest wiele, u nas w domu je się je według tego właśnie przepisu. Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-).
Spaghetti bolognese
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki
- 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki)
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 g twardego żółtego sera
- 500 g makaronu spaghetti
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy.
świetne danie:)
OdpowiedzUsuńI zawsze wychodzi :).
Usuń