Surówka z kapusty pekińskiej
Dziś zapraszam na prosty i pyszny sposób na obiadową surówkę. Jej skład jest podobny do tej którą robię z białej kapusty, z tym, że ta z kapusty pekińskiej jest gotowa od razu, natomiast ta ze zwykłej musi się trochę przegryźć, żeby kapusta nieco zmiękła.
Surówka z kapusty pekińskiej
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
- sok z cytryny lub starta cytryna
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę cienko szatkujemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Do dużej miski wkładamy kapustę, marchewkę i cebulę. Dodajemy majonez, jogurt i cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie znowu surówkę mieszamy, solimy i pieprzymy. Gdyby była za gęsta dodajemy jeszcze trochę jogurtu.
Komentarze
Prześlij komentarz