Surówka z kiszonej kapusty
Dzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli surówki z selera, z marchewki czy czerwonej kapusty. Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki...
Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta.
Surówka z kiszonej kapusty
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 500 g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- olej rzepakowy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę lekko odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce. W misce mieszamy kapustę, cebulę, marchew i jabłko. Dodajemy olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz