Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą
Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą przygotowałam na bazie gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam serek mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem.
Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na 6 mini-tart
- 125 g serka mascarpone
- 1 duże jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka esencji
- 1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
- 6 płatów ciasta francuskiego (11 x 21 cm)
- 3 czerwone pomarańcze
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się lekko ociepliło.
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
W misce mieszamy serek mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.
Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem.
Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy.
Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Świetnie wyglądają te pomarańcze:)
OdpowiedzUsuńI fajnie smakują ;-).
Usuń