Zakwas na żur na mące razowej pszennej
Dziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody.
Zakwas na żur na mące razowej pszennej
Czas przygotowania: 5-6 dni
Składniki:
- 1 szklanka razowej mąki pszennej
- 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki zakwasu na chleb
Wykonanie:
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja.
Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy.
Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy. Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.
Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy. Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.
Komentarze
Prześlij komentarz