Zakwas na żur na mące razowej pszennej

zakwas-w-szklanym-sloju

Dziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody.

Na blogu znajdźcie również inne przepisy na zakwas:
Zakwas na żurek




Zakwas na żur na mące razowej pszennej

Czas przygotowania: 5-6 dni
Składniki:
  • 1 szklanka razowej mąki pszennej
  • 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki zakwasu na chleb

Wykonanie:
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja.
Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy. 
Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy. Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.

Komentarze