Czekoladowe salami z orzechami, czyli blok czekoladowy
Intrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną dojrzewającą kiełbasę. Pyszne w środku, bo z herbatnikami, czekoladą i orzechami laskowymi - takie jest salami czekoladowe. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno będę do niego wracać.
Czekoladowe salami z orzechami laskowymi, czyli blok czekoladowy
Czas przygotowania: 4 godziny
Proporcje na 3 roladki o dł. 20 cm
Składniki:
- 400 g herbatników
- 120 g rodzynek
- wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek
- 250 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 duże jajka
- 150 g cukru
- 100 g kakao
- 100 g orzechów laskowych
- cukier puder do obtoczenia
Wykonanie:
1/3 herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki.
Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy alkoholem.
Masło kroimy na małe kawałki, czekoladę również, wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofali lub na parze.
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich kakao, przestudzone masło z czekoladą i mieszamy. Następnie dodajemy herbatniki, odsączone rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Odcinamy 3 kawałki folii spożywczej o dł ok. 40 cm. Układamy na nich masę, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Gdy batoniki stwardnieją obtaczamy je w cukrze pudrze i kroimy ostrym nożem w plastry.
przyznam, że jestem bardzo zaintrygowana przepisem:) zapisuję sobie do wypróbowania
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, jestem pewna na 100%, że będzie smakowało :-).
UsuńŚwietne "salami" ... zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńJolu, serdecznie polecam, salami jest boskie :-).
UsuńBardzo apetyczne to salami i na dodatek słodkie :D
OdpowiedzUsuńPrawda, że zewnątrz wygląda jak prawdziwe ? :-)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
Usuń