Sos musztardowy na białym winie
Sos musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą.
Sos musztardowy na białym winie
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki mleka
- 3,5 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dodajemy do niego mąkę i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dolewamy wino i mieszamy rózgą, a po chwili dolewamy mleko. Wszystko szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się nam grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gdyby sos był za gęsty dolewamy do niego odrobinę mleka. Do sosu dodajemy musztardę i przyprawy. Mieszamy i podajemy na ciepło.
Witam:)
OdpowiedzUsuńmoże być mąka pszenna czy razowa??
Z razową bym raczej nie ryzykowała, zwykła pszenna, już dopisałam :-).
UsuńDzięki za pomoc:)
OdpowiedzUsuńOczywiście polecam się :-).
UsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńJa lubię słodkawe smaki i dodałam 2 łyżeczki miodu - również super :)
Jaka musztarda będzie najlepsza?😊
OdpowiedzUsuńW sumie to kwestia gustu, my lubimy dijon, tylko na jest nieco ostrzejsza od sarepskiej.
Usuń