Stir fry z kurczakiem, czyli obiad w parę minut
Szybki obiad to jest to co lubimy my, pracujące panie domu. I dziś mam dla Was właśnie szybki obiad, czyli stir fry z kurczakiem. Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.
Stir fry z kurczakiem, czyli obiad w parę minut
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3 osób
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 1 marchewka
- garść kiełków fasoli mung
- kilka różyczek brokuła
- sos sojowy
- czarny pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy.
Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry.
Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę na dużym ogniu i na koniec dodajemy kiełki. Ewentualnie skrapiamy sosem sojowym, mieszamy i od razu podajemy.
Kiełki z puszki czy suche??
OdpowiedzUsuń:)
Użyłam kiełków "suchych", tzn. świeżych kupionych w sklepie. Ostatecznie mogą być te z puszki czy słoika, ale jak dla mnie są za miękkie i nie będą chrupiące :-).
UsuńUżyłam tych suchych;) Danie wyszło pyszne a przyrządzenie błyskawicznie:) Dziękuję
OdpowiedzUsuńNo to prawidłowo.
UsuńBardzo się cieszę, że smakowało :-).