Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Tym razem Amber z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas z bloga Trufla, a wyszukała go dla nas Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife. Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Czas przygotowania: 28 godzin
Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm
Składniki
Zaczyn:
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 210 g wody
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Ciasto właściwe:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- cały zaczyn
- 160 g letniej wody
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Składniki zaczynu mieszamy w misce, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero gdy chleb będzie zimny.
Agata,
OdpowiedzUsuńpięknie Ci się udał!
Wygląda naprawdę przepysznie.
I cieszę się, że smakował.
U nas też zagości na stałe.
Dziękuję za majowe pieczenie.
Aniu, dziękuję za miłe słowa i dziękuję za smakowitą majową piekarnię :-).
UsuńFajnie było piec razem, do następnego razu !
Chlebek wygląda perfekcyjnie:-) Dzięki za kolejny wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko i ja Tobie dziękuję, Do następnego :-).
UsuńPięknie Ci się upiekł i cieszę się, że smakował. Dziękuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńElu, bardzo nam smakował. Dzięki za super przepis :-).
UsuńPięknie upieczony.
OdpowiedzUsuńU nas też bardzo smakował.:)
Do następnego!
Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).
UsuńU nas również zagości na stałe, bo nie dość, ze bezproblemowy to pyszny:) ... dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Jolu, do następnego :-).
UsuńAgato, wyszedł Ci idealnie!
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakował :)
Alu, też jestem/byłam z niego zadowolona :).
UsuńDoskonały bochenek! Dziękuję za majowe chwile!
OdpowiedzUsuńKamilo i ja dziękuję. Do następnego :-).
UsuńPysznie wygląda :) Bardzo udany wypiek :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję, pozdrowionka :-).
UsuńAgatko chlebek pięknie wypieczony :) Pozdrawiam ciepło :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładny chleb Ci wyszedł. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń