Jak zrobić ogórki małosolne
Na targach pojawiły się już pierwsze gruntowe ogórki, pora więc zabrać się za ich kiszenie.W związku z tym dziś podpowiem Wam jak zrobić ogórki małosolne. Ceny ogórków małosolnych w sklepach nieco przerażają, ale przecież możemy je zrobić sami w domu. To jest bardzo proste. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper z poprzedniego roku. W lipcu lub sierpniu, kiedy kopru jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go do suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny.
Jak zrobić ogórki małosolne
Składniki:
- 1000 g ogórków gruntowych
- 3-4 gałązki kopru
- gorąca woda do zalania ogórków
- sól kamienna niejodowana (1 łyżka na 1 litr wody)
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy do szklanego słoja lub kamionkowego czy też glinianego garnka. Na wierzchu układamy gałązki kopru. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, zalewamy nią ogórki, tak, żeby były całkowicie przykryte wodą. Gdy woda przestygnie dodajemy czosnek. Wszystko przykrywamy małym talerzykiem, żeby ogórki nie wypływały.
Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić.
Miałam pytać o koper, ale uprzedziłaś mnie odpowiadając we wstępie. ;) Dobry pomysł, na pewno ususzę sobie go na przyszły rok, bo zjadłabym takie ogórki, oj zjadła!
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku miałam mnóstwo kopru w ogródku, szkoda było mi go wyrzucić, to ususzyłam :).
UsuńNie ma jak swoje, własne. Przypomniałaś mi, ze już czas :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Aniu, tym bardziej, że cena tych sklepowych jest jakaś z kosmosu...
Usuń