Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem
Dziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-), ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. No to co ? Do roboty :-).
Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 350 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- płatki migdałowe
- cukier puder do posypania
Składniki:
Rabarbar kroimy w plasterki i posypujemy cukrem.Składniki na ciasto miksujemy w misce przy pomocy miksera.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Jak ciasto przestygnie zdejmujemy z tortownicy obręcz, a ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pysznie wygląda. Zrobię na weekend :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :). Opowiesz czy smakowało ?
Usuńna pewno bardzo smaczne:) też w tym tygodniu planuje zrobić coś z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńJa pewnie też jeszcze coś pokombinuję :).
UsuńNa sam widok cieknie ślinka! I jeszcze te płatki migdałów... Mniam, to będzie boskie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam, jest pyszne :).
Usuń