Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem



Dziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia.  Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-),  ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki.  No to co ? Do roboty :-).




Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem


Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1 szklanka  jogurtu
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 350 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • płatki migdałowe
  • cukier puder do posypania




Składniki:

Rabarbar kroimy w plasterki i posypujemy cukrem.
Składniki na ciasto miksujemy w misce przy pomocy miksera.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Jak ciasto przestygnie zdejmujemy z tortownicy obręcz, a ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

  1. Pysznie wygląda. Zrobię na weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :). Opowiesz czy smakowało ?

      Usuń
  2. na pewno bardzo smaczne:) też w tym tygodniu planuje zrobić coś z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pewnie też jeszcze coś pokombinuję :).

      Usuń
  3. Na sam widok cieknie ślinka! I jeszcze te płatki migdałów... Mniam, to będzie boskie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz